Miksi tunnetaitoja tarvitaan eläinten koulutuksessa(kin)?
Kirjoittaja: Elossa Soljuvainen (ent Tuisku Virolainen ja Elossa Tuntevainen).
Pitkä, mutta asiaa minkä koen hyvin merkityksellisenä.
Keskusteltaisiinko siitä, miten tärkeä merkitys on tunteilla ja tunnetaidoilla koirankoulutuksessa(kin)? Ja millä keinoin voi luoda itselleen ja koiralleen sisäistä turvaa – sekä miten se vaikuttaa.
Kokemuksia, havaintoja, pohdintoja, tietoa, kysymyksiä. Kasvetaan yhdessä.
MIKSI TUNNETAITOJA TARVITAAN ELÄINTEN(KIN) KANSSA?
Kokemukseni mukaan tunnetaitojen vahvistaminen on aivan avaintekijä sekä koiran ja ihmisen hyvinvoinnin, että helpomman arjen kannalta. Turvan kokemus lievittää stressiä myös reaktiivisuutta – usein juuri stressaantunut eläin on kaikista reaktiivisin.
Koirat ovat mestareita havaitsemaan ihmisen tunnetiloja – ja tunteet tarttuvat helposti. Jos omistajaa jännittää, koirakin voi luulla, että nyt on jotakin uhkaavaa – ja moni alkaa siinä kohtaa puolustamaan. Myös jos koira ei saa tarvitsemaansa tukea, se helposti tukeutuu ’hyökkäys on paras puolustus’ -taktiikkaan -> remmiräyhäys.
Olen saanut todella hyviä tuloksia sillä, että luon koiralle syvää tunnetason turvaa, sekä opetan tätä taitoa omistajille. Käytännössä en ole vielä kohdannut koirakkoa, joka ei voisi oppia rauhallisia ohituksia (jos vain ihminen sitoutuu tekemään työn mikä muutokseen tarvitaan – ennen kaikkea työ itsensä kanssa, mutta myöskin koulutus- ja vuorovaikutustaitojen vahvistaminen).
Tämä on TAITO minkä todella voi kuka tahansa oppia! Esimerkiksi vagus-hermoa rauhoittava syvähengitys, hyminä tai laulu rauhoittaa kehoa ja mieltä ihan tutkitusti. Joskus ihan testasinkin, miten koiraani vaikuttaa eri tapani hengittää. Ei tarvinnut kuin muuttaa hengitystapaa, niin jo se vaikutti koiran käyttäytymiseen (valpastui ja alkoi tähyillä onko jotain outoa, kun hengitin hermostuneesti, ja rentoutui kun hengitin syvään ulos).
MIKSI TÄMÄ ON TÄRKEÄÄ?
Tahdon nähdä maailman, jossa yhä useampi osaa tietoisesti luoda turvaa itselleen, toisille ihmisille ja eläimille. Jolloin tilaa vapautuu ”selviytymistaistelusta’ enemmän myötätunnolle, kohtaamisille ja hyvän luomiselle. Turvan, rauhan mielentilassa kognitiot toimivat paremmin – jää tilaa ajatella, oivaltaa, reflektoida ja kasvaa. Kun keho ei ole jatkuvasti stressitilassa, jää resursseja kehon paranemiseen (tutkitustikin krooninen stressi, sekä tunteiden tukahduttaminen on haitallista kehon ja mielen hyvinvoinnille).
Kun ihmiset oppivat tunnetaitoja, impulsiivinen väkivaltaan, päihteisiin ja addiktioihin turvautuminen vähenee. Kun yhä useampi oppii keinoja kouluttaa koiraansa turvallisesti, motivoivasti ja satuttamatta tai pelkoa aiheuttamatta – sekä koirien että omistajien hyvinvointi kohenee. Me peilaamme toisiamme jatkuvasti – opimme toisiltamne tahdomme tai emme (peilisoluja on tutkittu). Jos näen koiralleen äksyilevän omistajan, omakin stressitasoni nousee. Joten ei ole pelkästään itselle ja omalle koiralle hyväksi oppia hyviä koirankoulutus-ja tunnetaitoja, vaan se vaikuttaa myös ympäristöön. Toisiin koiriin ja ihmisiin. Kaupunkien melutasoonkin vaikuttaa, kun opimme luomaan koirillemme turvaa siten, että niiden tarve ilmoittaa uhkista tai häätää uhkia pois haukkumalla vähenee (koska koira oppii tukeutumaan ihmiseen, oppii että on turvassa, ja oppii muitakin tapoja ’ilmoittaa’ kuin haukkuminen).
Koen siis, että koirankoulutustyö ei ole ”vain” koirankoulutusta, vaan sillä on laajempikin merkitys. Tosin, en voi keskittyä tähän 100%, koska tunnetaito-elämäntyöhöni kuuluu muitakin osa-alueita. Siksi haluaisin jakaa oppimani eteenpäin ja olen kehittämässä ohjaajakoulutusta – tahtoisin että tunnetaitojen merkityksen ymmärtäviä, vastuullisia hyviä ohjaajia olisi enemmänkin. Eläintenkouluttaja-tutkinto on muuten mahtava ja kattava – mutta tunnetaito-opetusta siihen ei (vielä) kuulu.
OMAA TAUSTAANI:
Koko elämä on kasvumatka, enkä väitä olevani ihmisenä tai eläinkouluttajana ’valmis’. Olen käynyt pitkän oppipolun, ja silti yhä oivallan ja opin uutta. Ja haluankin oppia, kyseenalaistaa ja syventää oppimaani.
Olen Tunnetaitoja kaikille ry:n perustaja ja mulla on yli 15v kokemus eläintenkoulutuksesta positiivisesti vahvistamalla SM-tason menestystä myöten, pian myös virallinen eläintenkouluttajan tutkinto, yli 5 vuoden kokemus tunnetaitokoulutuksista (tunnetaidot on elämäntyöni), sosionomin koulutus ja naurujoogaohjaajan koulutus (nauru on oiva tapa mm. purkaa stressiä).
Lisäksi elämänkokemus on laaja, olen mm pyöräillyt yksin Euroopassa 1kk kahden koirani kanssa, teltassa asuen ja tehnyt opettajansijaisuuksia 2 vuotta. Näistä olen oppinut paineensieto- ja stressinpurkukeinoja, kuten myös monista eri menetelmistä joihin olen perehtynyt.
Olen traumaselviytyjä ja tehnyt syvän kasvumatkan turvattomuudesta turvaan, yksinäisyydenkokemuksista yhteyteen ja yhteisöllisyyteen ja rakkauteen sekä vapautumiseen. Perspektiiviä ja elämänviisautta on tuonut myös kuolemanrajakokemus 2020, joka opetti paljon ja olen uskaltanut todella ELÄÄ sen jälkeen.
Olen yhdistänyt taitoni ja vahvuuteni kehittämääni Tunnetaitoinen eläinkoulutus -valmennukseen, josta on infoa tunnetaitojakaikille.fi sivulla (sivut uudistumassa selkeämmiksi). Koirakouluissa opetan mielelläni myös, jotta niihin tulisi lisää ymmärrystä tunnetaitojen merkityksestä. Esimerkiksi eräs asiakkaani kertoi käyneensä kahdessa hyvässä tunnetussa koirakoulussa, ja silti vasta minun kanssa ymmärsi miten saa ohitukset opetettua rauhallisiksi – ja ennen kaikkea miten voi luoda tunnetason turvaa itselleen ja sen kautta koiralleenkin. Varmistan, että ihminen ymmärtää menetelmät mitä opetan, ja miksi juuri kyseistä menetelmää käytetään, opetan havainnollisesti ja pyydän kertomaan oppimansa omin sanoin jotta huomaan, onko se sisäistetty.
Mun koulutukset on nykyään syviä ja kokonaisvaltaisia, eikä ainoastaan koulutustaitoja (mikä sekin on tärkeää osata hyvin!). En ole vielä kohdannut koirakkoa, jota en olisi pystynyt auttamaan, joten rohkenen tarjota tyytyväisyystakuun! Jos ei ole tyytyväinen ja oivalla ja opi jotakin uutta, saa rahansa takaisin ensimmäiseltä koulutuskerrasta!
Videoitani löytyy Veikeät vekkulit -youtubekanavalta. Työn alla on kokonaisvaltainen, kattava Tunnetaitoinen eläinkoulutus nettikurssi, johon otan vielä muutaman koirakon -50% hinnalla demokoirakoiksi videoille havainnollistamaan.
Kuva on noin 5 vuoden takaa, kuvassa Vilu-kissa joka osasi ohittaa toiset koirat kauniisti katsekontaktia minuun hakien häntä pystyssä, 2 omaa koiraani sekä 2 hoitokoiraa. Kaikki nisäkkäät ovat oppivaisia. Ei ole olemassa koiraa tai kissaa, jota ei voisi kouluttaa positiivisesti vahvistamalla (jos vain peruskognitiot on kunnossa ja toki hyvä varmistaa että eläin on perusterve).
Toisessa kuvassa ensimmäinen oma lemmikkini, Miuru-kissa, jonka opetin tulemaan kutsusta ja kulkemaan lenkillä mukanani kuin koira. Syntymästäni asti olen ollut eläinten kanssa tekemisissä, Tepsu-koira oli minulle kuin emo kun synnyin. Silti oppimismatka jatkuu, ja nuorena tein paljon myös virheitä kun sain aikuisilta huonoja neuvoja, ja tarvitsi kerätä rohkeutta ennen kuin uskalsin kyseenalaistaa, ottaa selvää positiivisesta vahvistamisesta ja toimia toisin.