+358 45 3588292
info@tunnetaitoja.fi
Y-tunnus: 3092649-6 | Pankkitili: FI34 4730 0010 5281 30

Oletko tuntevarakas – koetko elämän rikkauden ja rakkauden?

Oletko tuntevarakas – koetko elämän rikkauden ja rakkauden?


Kuva: Mia Johansson, https://www.kuutarkuva.fi/
Teksti: Tuisku Tuntevainen


Sosiaalisen pääoman
hyödyistä (sosiaaliset verkostot ja niissä syntyvä luottamus ja vastavuoroisuus) on puhuttu paljon viime vuosina. Siitä miten arvokasta on esimerkiksi saada apua tarvitessaan, tai kun yhteiskunnassa on luottamusta niin, että lompakon kadotettuaan saakin sen takaisin jonkun palautettua sen löytötavaratoimistoon.

Tuntevarakas on Tuisku Tuntevaisen keksimä sana kuvaamaan tunnetaitopääomaa – tunnetaidot vahvistavat sosiaalista vuorovaikutusta, kohentavat tutkitusti hyvinvointia, ja osaltaan myös lisäävät sosiaalista pääomaa. Kuka tahansa voi kasvaa kohti sisäistä tunteiden rikkautta, syvempää ja laajempaa rakkautta, ja varakkuutta jota ei mitata rahassa. Voi kasvaa kohti aitoa vahvuutta, vapautta ja vaurautta – sisäistä turvaa joka heijastuu myös vuorovaikutukseen toisten ihmisten ja luonnon kanssa. Se näkyy esimerkiksi siten, että on rohkeutta ilmaista rajansa, tarpeensa ja tunteensa rakentavasti, selkeästi ja myötätunnolla. On turvaa kokea haavoittuvuutta, itkeä tai ilmaista mokanneensa, pyytää anteeksi, kertoa ettei tiedä, kysyä apua – voi kokea itseään kohtaan myötätuntoa silloinkin kun on mokannut, heikko tai sairas. On turvaa puolustaa myös ihmisiä tai asioita, joista välittää. Ilmaista mielipiteitään, luovuuttaan, voi antaa tunteidensa virrata koska on tutkinut niiden syvyyksiä ja tietää, ettei huku syvänkään surun aallon alle, vihan villiviidakkoon tai eksy tuskan tuntureille – vaan löytää reitin rakkauteen, läsnäoloon ja turvaan synkistäkin syövereistä. Ja vaikeiden tunteiden aikanakin on sisäisten vanhempien turva ja tuki – kuin myötätunnon kannatteleva syli läsnä.

Kun itselleen oppii olemaan kuin hyvä ystävä, on ystävä aina lähellä, on tukea ja rohkaisua vaikeissakin tilanteissa, jolloin on helpompi kohdella tuttuja ja tuntemattomia myötätuntoisesti. Kun on kykyä olla läsnä omille vaikeillekin tunteilleen, myöskään toisten vaikeatkaan tunteet eivät saa tolaltaan – ei tarvitse sanoa kenellekään ”älä itke siinä!”, vaan voi olla myötätuntoisesti toisen kanssa läsnä vaikeina hetkinäkin – uhriutumatta, rajojaan ja voimavarojaan kuunnellen.

`Tuntevarakas` yhteisö on terveemmäksi kasvava ja sitä kohti pyrkivä:

  • T unneturvallinen – tunteissa rikas, sallien tunteiden virrata ja elää, ”saa tuntea turvassa”
  • E lämän monimuotoisuutta vaaliva, vahvasti elossa
  • R akkaudellista, myötätuntoisempaa kulttuuria luova
  • V arakas – varaa lahjoittaa toistemme ja luonnon kukoistuksen tueksi – tahtoa suunnata varat hyvään
  • E linvoimainen, aito rikkaus sisältää rakkautta, raha ei saa mennä ihmisyyden ja hyvinvoinnin edelle.

Tunnetaidot ovat sosiaalista pääomaa – mittaamattoman arvokasta yksilöiden, yhteisöjen ja luonnon kannalta. Sillä jos menetämme myötätunnon itseämme, toisiamme ja luontoa kohtaan jahdatessamme suurimpia voittoja, mitä aidosti arvokasta meillä on?
Aito menestys on iloa omasta onnesta ja tuttujen ja tuntemattomienkin onnesta eli siten mahdollistuu laajempi innostuminen, onnistuminen ja onnellistuminen. Se, joka oppii iloitsemaan sekä pienistä elämän iloista, että toistenkin onnesta ja onnistumisista, on moninverroin onnellinen.

Kirjoittaja: Tuisku Tuntevainen, Tunnetaitoja kaikille ry:n perustaja ja puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *