+358 45 3588292
info@tunnetaitoja.fi
Y-tunnus: 3092649-6 | Pankkitili: FI34 4730 0010 5281 30

Tunteet voimavarana

Tunteet voimavarana

Olen omakohtaisesti kokenut, miten paljon tunnetaitojen vahvistaminen on vaikuttanut myönteisesti elämääni. Näitä taitoja voi vahvistaa läpi eliniän. Lapsuudenkodissa ja koulussa tunnetaitoni jäivät hyvin puutteellisiksi, kuten monilla aikuisilla on käynyt, sillä tunnetaitojen opettaminen on tullut opetussuunnitelmaan vasta viime vuosina. Pitkään luulinkin, että ”peli on menetetty”, mutta sain todistaa elävänä esimerkkinä, että tunne- ja vuorovaikutustaitoja voi oppia aikuisenakin. Kun oma hyvinvointini koheni paljon tunnetaitojen myötä, löysin kutsumukseni ja halusin alkaa edistää tunnetaitoja laajemminkin. En jaksanut enää odottaa, että joku muu tarttuu toimeen. Tässä olen nyt, noin 8 vuoden päästä siitä, kun aloitin oman syvällisen tunnetaitomatkani: Tunnetaitoja kaikille ry:n toimintaa innolla edistäen ja syviä unelmiani toteuttaen.

Aikuisiällä hakeuduin psykoterapiaan ja aloin muutoinkin erilaisilla menetelmillä työstämään tunteitani, tunnelukkojani ja purkamaan traumojani. Opin tunnistamaan, sanoittamaan ja ilmaisemaan tunteitani rakentavilla tavoilla. Tutustuin syvällisesti vaikeisiinkin tunteisiini kuten vihaan, häpeään, suruun, pelkoon ja mustasukkaisuuteen. Niistä onkin riittänyt ammennettavaa mm. runoihin ja lauluihin. Opin olemaan itseni rakkain ystävä vaikeissakin tilanteissa. Itseni kanssa elän koko elämäni ja se, miten kohtelen itseäni, heijastuu myös ympäristööni. Itsemyötätunnon vahvistaminen ei todellakaan mene hukkaan, vaan on lahja myös läheisille; kun energiaa ei mene enää niin paljoa itseni soimaamiseen, jää tilaa olla syvemmin läsnä rakkaimmilleni ja luoda hyvää itselleni ja maailmaan. Mitä syvemmin osaan luoda turvaa itselleni, sitä turvallisempi olo myös muilla on olla kanssani.

Olen kokenut paljon hyötyä vaikeiden tunteiden käsittelystä esimerkiksi selkounien ja luovien menetelmien, kuten intuitiivisten laulujen, luovan kirjoittamisen ja tanssin avulla. Itsemyötätunto- ja tunnetaitojen vahvistaminen on vaikuttanut itsetuntooni, itsetuntemukseeni, stressinkäsittelyyn ja ihmissuhteisiini tervehdyttävästi.

Kun oppii tunnistamaan tunteitaan, itsetuntemus syvenee ja on helpompi tunnistaa myös tarpeensa, rajansa ja voimavaransa. Tunteet voivat olla voimavara ja navigointiapu elämässä. Esimerkiksi vihan tunne on tarpeellinen, sillä se auttaa tunnistamaan, milloin omien rajojen yli on menty ja huomaamaan epäkohtia maailmassa. Vihan avulla voi saada toimintatarmoa esimerkiksi puolustaa rakkaimpiaan (itsensä mukaanlukien) vaikeassa tilanteessa. Myötätunnon avulla ihminen auttaa läheisiään, suru auttaa pysähtymään ja jää aikaa toipua menetyksistä ja ilo ja mielihyvä auttavat pyrkimään niitä asioita kohti, mitkä saavat voimaan hyvin.

Tunnetyö, esimerkiksi omien vaikeiden tunteiden ja traumojen käsitteleminen rakentavasti on oikeaa, vaativaa ja muihin ihmisiin sekä ympäristöön vaikuttavaa työtä ja siitä kuuluisi saada palkkaa! Jos jokaisella olisi mahdollisuus esimerkiksi psykoterapian tukemaan välivuoteen, ylisukupolvisia haitallisia malleja ei siirtyisi enää seuraavien sukupolvien taakaksi läheskään niin paljoa. Kun oppii esimerkiksi käsittelemään vaikeita tunteita rakentavasti ja pyytämään lohtua ja tukea, tarve turvautua riippuvuuksien tuomiin hetken helpotuksiin vähenee. Esimerkiksi ympäristöahdistus voi kääntyä toimintatarmoksi ja tahdoksi luoda hyvää maailmaan yhdessä lamaannuksen sijaan.

Miten paljon maailma voisikaan muuttua, jos jokainen työpaikka tarjoaisi kerran kuukaudessa palkallisen työpäivän itsensä äärelle pysähtymistä varten? 8 tuntia saisi viettää palkallisena itseään varten, omia tarpeitaan ja tunteitaan kuulostellen, esimerkiksi:
-Ripustaa riippumaton pihalle ja löhöillä siinä koko päivän
-Kirjoittaa tajunnanvirtana mitä mieleen tulee
-Tutustua työkavereihin ja tarinoida kaikessa rauhassa
-Oleilla omissa oloissaan ja mennä vaikka metsäretkelle

Miten paljon vapautuisikaan tilaa syntyä innovaatioita, kun ihmiset oppisivat hellittämään jatkuvasta kontrollista ja jäisi aikaa ihmetellä ja ideoida?
Miten paljon paremmin moni voisi niin työssä kuin arjessakin, kun luovuudelle ja tunteille olisi enemmän tilaa?

Kirjoittaja:
Tuisku Tuntevainen
Itsemyötätunto- ja tunnetaito-ohjaaja
Tunnetaitoja kaikille ry:n puheenjohtaja

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *