+358 45 3588292
info@tunnetaitoja.fi
Y-tunnus: 3092649-6 | Pankkitili: FI34 4730 0010 5281 30

(P)aineettomampi joulu 2020!


Kiitos kuvista Mia Johansson

 

Myötätuntoinen yhdessäolon mahdollisuus jouluna(kin) ilman liikoja paineita, aineita tai materiaa!

 

Minkälainen olisi Sinun unelmiesi (P)aineeton joulu?

Miltä kuulostaisi: 
 • Myös jouluna saisi ilmaista turvallisesti tunteensa, tarpeensa ja rajansa – saa levätä ja tehdä voimavarojensa mukaan
 • Ei olisi fyysistä, psyykkistä eikä hengellistä väkivaltaa ihmisiä, eläimiä tai luontoa kohtaan.
 • Saisi uskoa tai olla uskomatta, laulaa tai olla laulamatta, syödä mitä syö
 • Lapsilla olisi turva olla selvin päin olevien rakastavien aikuisten seurassa.
 • Joulukuusen ostamisen/kaatamisen sijaan voisi vaikkapa istuttaa puun lahjaksi luonnolle, tai laittaa itämään puiden siemeniä ja istuttaa ne sopiville paikoille kevään koittaessa.

 

P(aineettomampi) joulu pähkinänkuoressa

(P)aineettomampi joulu (tykkää Facebookissa!) on Tunnetaitoja kaikille ry:n puheenjohtajan Tuisku Aatos Tuntevaisen ideasta lähtöisin oleva, yhdessä kehitelty kampanja – voit osallistua sekä livenä eri paikkakunnilla tai järjestää yhteisöllistä, (tunne)turvallista ohjelmaa ja kokoontumisia niin livenä, kuin esimerkiksi videopuheluinkin. Voit osallistua (p)aineettomaan jouluun omalla tavallasi:
ajatuksissasi mukana, somessa jakaen kampanjaa tai keskustellen, livenä, videoin, kuvin, runoin, sanoin, tanssein, lauluin, maalauksin…

….

Joulua voi viettää monin tavoin

Rohkaisemme ihmisiä toimimaan rajojensa mukaan ja kuulostelemaan tarpeitaan ja tunteitaan myös jouluun liittyen. Inspiroimme tällä tapahtumalla myötätuntoisuuteen, ympäristötietoisuuteen ja selvin päin ajan viettämiseen yhdessä. Joillekin ihmisille perinteinen joulu esimerkiksi perheen parissa on mieluisin, toisille taas jouluun voi liittyä vaikeita(kin) kokemuksia ja muistoja. Kaikki eivät syystä tai toisesta vietä joulua perheen/suvun parissa, joten haluamme luoda mahdollisuuksia viettää aikaa sekä antaa & vastaanottaa hyvää yhteisöllisesti ja turvallisesti. (P)aineeton joulu on poliittisesti ja uskollisesti sitoutumaton liike.


Joulua saa viettää tai olla viettämättä monella tavalla. Olisi kuitenkin tärkeää, että kaikille ihmisille olisi turvallisia mahdollisuuksia yhdessäoloon myös jouluna, ja sen takia luomme pienimuotoisia matalan kynnyksen tapahtumia 24.12.2020 ja muina ajankohtina.
….

Tulossa maksuttomia tapahtumia joulukuussa 2020:

 • 6.12 Itsemyötätuntoa itsenäisyyspäivän kunniaksi (pienryhmä, täynnä)
 • 15.12 klo 18 Tunnetaitoja kaikille ry:n kävelymiitti! Lähtö klo 18 Oodin pääovien edestä, kävellään Töölönlahden ympäri (melko esteetön, pyörätietä pitkin kuljetaan). Visioidaan, unelmoidaan ja tutustutaan! Videopuhelu kaikkien toiminnasta kiinnostuneiden kanssa klo 21 (linkki)
 • 17.12 klo 17 Hervottomia hekotteluja – videopuhelulla yhteisnaurut sekä klo 18 yhteinen luova tuokio ”yhdessä yksin”.Lisätiedot fb tapahtumassa, tässä linkki videopuheluun.Tervetuloa mukaan kuuntelemaan tai nauramaan mukana, video päällä tai poissa päältä, kummin itsellesi mukavammalta tuntuu. Jakamispiiri klo 19. Voit osallistua näihin kaikkiin, tai vain johonkin – olla sen aikaa mukana kuin haluat!
 • 24.12 klo 15-16 Singing circle video phonecall – Myötätuntolaulut  All over the world – Kaikkialla maailmassa videopuhelun välityksellä laulua. Voit kuunnella ja rentoutua, tai laulaa mukana halutessasi. Laulamassa itsetekemiään lohtulauluja Tunnetaitoja kaikille ry:stä Tuisku Tuntevainen sekä Emilia Linnakoski. Linkki videopuheluun.
 • 24.12 klo 10.30-11.30 Hatha/Vinyasa online joogatunti (Facebook live). Vankilajooga ry on yhteistyössä Tunnetaitoja kaikille ry:n (P)aineettomampi joulu -kampanjassa. Kaikki mukaan luomaan kiireetöntä ja (P)aineetonta joulua!
Lue lisää joulukuun tapahtumistamme (P)aineettomamman joulun Facebook-sivulla tai ota yhteys otsikolla (P)aineettomampi joulu info@tunnetaitoja.fi.

(P)aineettomamman joulun tapahtumissa:

 • Ollaan mahdollisimman aineettomasti – selvin päin, ja välttäen tarpeettoman materian ostamista
 • Kunnioitetaan muiden rajoja ja pyritään ilmaisemaan omat rajamme
 • Pyritään kohtelemaan itseämme, muita ja luontoa myötätuntoisestiTapahtumia voi kuka tahansa luoda ympäri Suomea & maailmaa erilaisia. (P)aineeton joulu Facebookissa: ideointia, linkitä tänne myös oma tapahtumasi tai kerro muillekin inspiraatioksi, miten vietät p(aineetonta) joulua!

….

Haluamme sanoa tänä jouluna, yhden päivän ajan EI KIITOS:

 • Liioille paineille, kiireelle ja joulustressille
 • Aineille, päihteille, överiylensyönnille (ollaan livetapahtumissa selvin päin, kunnioitetaan rajojamme) 
 • Ylenpalttiselle aineellisuudelle (vältämme tarpeettoman, etenkin luontoa kuormittavan muovimaterian ostamista).

Haluamme sanoa KYLLÄ:

 •  Kaiken hyvän antamiselle ja vastaanottamiselle
 • Luomme turvaa, rakkautta ja vapautta itsellemme ja toisillemme
 • Laululle, tanssille, luovuudelle, itseilmaisulle, unelmien toteuttamiselle
 • Ihmisyyden, tunteiden, rehellisyyden ja aitojen kohtaamisten juhlistukselle
 • Voimavarojamme vaalimiseen, rajojen ilmaisuun ja kunnioittamiseen
 • Myötätuntoisemmalle, tunnetaitoisemmalle, turvallisemmalle yhdessäololle
 • Luontosuhteen vahvistamiselle, ekologisuudelle ja ympäristötietoisuudelle
 • Tunteiden ilmaisuille turvallisesti – järjestämme esimerkiksi stressinpurkutapahtumia ja tunnetaitokursseja
 • Anteeksiannolle – saamme antaa itsellemme ja toisillemme anteeksi. Voimme oppia virheistä ja kasvaa ihmisinä.

LAHJAIDEOITA (P)aineettomaan jouluun:

Voimme antaa arvokkaita aineettomia sekä ympäristöystävällisiä lahjoja itsellemme, toisillemme, eläimille, yhteisölle ja luonnolle. Lahjaksi voi antaa esimerkiksi lahjakortin, myötätuntoista läsnäoloa tai esimerkiksi lahjoituksia hyväntekeväisyyteen tai hyväntekeväisyystempauksia! Onko sinulla eettinen, ekologinen lahjavinkki takataskussa vinkki yhteistyöhön sopivasta organisaatiosta/hyvästä toimijasta? Kerro vinkkisi Facebookissa tai laita sähköpostia info@tunnetaitoja.fi otsikolla (P)aineeton joulu!. Julkaisemme parhaat ideat tänne nimellä tai nimimerkillä!

MAKSUTTOMIA & ITSETEHTYJÄ LAHJAIDEOITA:

 • Hae itsellesi tai läheiselle lahjaksi Terveisiä tuntemattomalle postikortti Helsingistä Lapinlahden lähteen kahvilasta! Terveisiä ovat kirjoittaneet eri ihmiset Tunnetaitofestivaalissa ja kortit ovat tehneet hyväntekeväisyytenä Tiina Tolvanen, Ecoprint Oy, sekä Kosminen Tahinko. Postimerkit lahjoittivat Jakomäen kirjaston johtaja Leena Sallas, sekä työnohjaaja Riitta Saarikko
 • Anna laululahja rakkaallesi tai vaikka itsellesi!
  Laulun sylin hoitavat laulumeditaatiot kuljettavat kuulijansa hyvän olon ja rauhan lähteille.
  Eri ihmisten tekemiä lohdullisia lauluja koottuna myös Cosmic Soundhug -youtube-kanavalle, jonne olet tervetullut luomaan myös oman äänihalauksesi!
  Kosminen Tahinko: Voit saada myös intuitiivisen itsellesi/läheisellesi tehdyn laulun tai maksuttoman intuitiivisen laulun/improlaulun opetustunnin videopuhelulla lahjaksi, kun laitat sähköpostia kosminentahinko@gmail.com!
 • Koristele lasi/muovi/metallipurkki Kiitollisuuspurkiksi – lahja itsellesi tai toiselle. Kirjoita lapuille purkkiin ihania muistoja, unelmia sekä kauniita asioita ihmisestä, jolle purkin annat lahjaksi. Joka päivä voi ottaa yhden lapun yllätyksenä. Kiitollisuudenaiheiden havainnointi päivittäin on myös tutkitusti tehokas menetelmä kohentaa hyvinvointia! (ideasta kiitos Tunnetaitoja kaikille ry)
 •  Anna itse tehty lahjakortti esimerkiksi antamaasi hierontaan, herkkuillalliseen, nuotioretkeen tai kirjan ääneen lukemiseen (ideasta kiitos Skey – Suomen kestävän elämäntavan yhteisöt ry)
 •  Anna lahjaksi yhteisöllisyyttä, ja lähde kyläilemään tai vaikka ulkoilemaan joidenkin ystäviesi tai sukulaistesi kanssa (ideasta kiitos Skey ry)
 •  Anna lahjaksi leikkihetki, ja valmistele muutamia leikkejä yhdessä leikittäväksi. Myös aikuiset tykkäävät leikkiä! Netistä löytyy paljon vinkkejä erilaisiin leikkeihin. (ideasta kiitos Skey ry)
 • Anna lahjaksi aikamatka tulevaisuuteen, ja pyydä ystäviäsi kirjoittamaan itselleen kannustava kirje vaikka 10 vuoden päähän. (ideasta kiitos Skey ry)
 •  Anna lahjaksi uusi taito ja järjestä taitojenjakopäivä. Oletko aina halunnut oppia kirjomaan, veistämään lusikoita, tekemään mosaiikkia, akrojoogaa tai tunnistamaan eläinten jälkiä luonnossa? Käy hakemassa kirjastosta aiheesta kirjoja ja kaupasta tai kirpparilta tarvittavat välineet, ja nauttikaa yhdessäolemisesta ja uusien asioiden oppimisesta. (ideasta kiitos Skey ry)

AINEETTOMIA LAHJAIDEOITA:

Mukana luomassa ensimmäistä (P)aineettomampaa joulua 2020:

Tunnetaitoja kaikille ry

Greenpeace

Suomen luonnonsuojeluliitto

Ruohonjuuri Oy

Skey – Suomen kestävän elämäntavan yhteisöt ry

Suomen eläinsuojeluyhdistys ry

Vankilajooga ry

Riikka Hänninen – Laulun syli

Valokuvaaja Mia Johansson

Helsingin eläinsuojeluyhdistys

Lapinlahden lähteen kahvila

Kosminen Tahinko

Levollista talvenaikaa!