+358 45 3588292
info@tunnetaitoja.fi
Y-tunnus: 3092649-6 | Pankkitili: FI34 4730 0010 5281 30

Tunnetaidot ja paraneminen -dokumenttisarja tulossa

Tavoitteena on aloittaa videodokumenttisarjan kuvaaminen syksyllä 2023, sitä ennen projektia suunnitellaan ja valmistellaan, sekä perustetaan joukkorahoituskampanja ja haetaan sponsoreita. Tälle sivulle päivitetään projektin etenemisestä. Yhteistyöehdotukset ja yhteydenotot: 045 3588292, elossa@tunnetaitoja.fi, otsikolla Dokumenttisarja paranemisesta

Pähkinänkuoressa

Projektin ideoinut ja suunnitellut Elossa Soljuvainen (ent. Tuisku Tuntevainen) aikoo matkustaa ympäri maailmaa haastatellen maailman kiinnostavimpia tunnetaitureita ja traumatoipujia, dokumentoiden tunnetaitodokumentti-sarjaan parhaita menetelmiä koskettavasti ja kauniisti. Hän asuu projektin ajan tässä sähköpyörän asuntovaunussa sekä Tutakodassa koiransa kanssa, välillä mukana reissussa voi olla myös ystäviä. Osa matkasta saattaa taittua pakettiautossa. Dokumenttisarjan teon aikana Tuntevainen pitää myös vlogia seikkailustaan, ja inspiroi ekologisempaan matkailuun ja elämäntapoihin. Hesarin juttu polkupyörän asuntovaunusta ja dokumenttisarjasta elokuussa 2022.

Miksi dokumenttisarja on tarpeen?


Monille ihmisille voi olla merkittävää hyötyä oppia keinoja käsitellä tunteitaan rakentavasti, oppia itsehoitomenetelmiä sekä saada inspiroivaa mallia ympäristövastuullisuuteen ja pieniin hyviin tekoihin. Näitä teemoja käsittelevää kattavaa dokumenttisarjaa ei vielä maailmasta löydy. On tehty joitain todella upeita dokumentteja traumatoipumisesta ja tunteista jo aiemminkin (mm. The Work, Miesten vuoro, The Wisdom of Trauma, Mielen sopukoissa), mutta nyt on aika luoda dokumenttisarja, jossa käsitellään tunnetaitojen ja ylisukupolvisista traumoista paranemisen teemoja laajemmin.

Mitä sarja sisältää?


Sarjassa käydään kaikki perustunteet läpi, haastatellaan asiantuntijoita ja kokemusasiantuntijoita monista maista – tulkataan tunteet ja ihmisyys ymmärrettäviksi koskettavalla tavalla sekä tarjotaan vinkkejä avuntarjoajista. Tarkoitus on auttaa ihmisiä hyväksymään ja käsittelemään omia tunteitaan ja inspiroida esimerkkien kautta luomaan hyvää niin itselleen, toisille kuin luonnollekin. Tavoite on tuoda näkyväksi eri kansojen viisautta ja vähentää siten osaltaan myös rasismia – tunteet ja syvimmät tarpeet ovat universaaleja ja yhdistävät ihmisiä ympäri maailman – kaikkialla maailmassa ihmiset kaipaavat turvaa, rakkautta ja vapautta.

Dokumenttisarja tuo traumojen vaikutusta ja niistä toipumista näkyväksi, ymmärrettäväksi. Miten eri tavoin ylisukupolviset turvattomuuden ja yksinäisyyden haavat ihmiskunnassa ilmenevät ja miten niitä voi parantaa vielä aikuisiälläkin?
Kuinka laajasti traumatoipuminen voi vaikuttaa yksilön elämään, ihmisiin ympärillä ja ympäristöön, miten pienetkin hyvät teot voivat vaikuttaa toisiin ihmisiin?

Dokumenttisarjassa tulee olemaan teemajaksoja, mm. vihan rakentava käsittely, suru & menetykset, elämää muuttaneet käännekohdat & kuolemanrajakokemukset, häpeä ja syyllisyys, myötätunto & rakkaus (myös itseä kohtaan), ilo ja kiitollisuus, seksuaalisuus ja nautinto, turvallisen yhteisöllisyyden luominen, universaalit unelmat, terveempi työkulttuuri, parantavat kokemukset ja keinot, luontosuhde ja kestävämmät elämäntavat, parhaat menetelmät tunteiden käsittelyyn. Yksi jakso kestää 30-90 minuuttia teemasta riippuen.

Dokumenttisarja on myös henkilökohtainen kasvumatka

Elän oman rytmini mukaan, omia tarpeitani, rajojani, voimavarojani ja tunteitani kunnioittaen, myös dokumenttia tehdessä. Miksi tekisin dokumentin rajojen, tarpeiden ja tunnetaitojen tärkeydestä, jos sitä tehdessä itse rikkoisin omia rajojani? Uskon, että lopputuloksesta välittyy myös, mitä olen kokenut dokumenttia tehdessä. Jotta dokumenttisarja olisi aidosti parantava sekä minulle että muille, haluan tehdä sen kiireettömästi, antaen tilaa luovuudelle ja kunnioittaen tarpeitani. Kohdaten ihmisiä, ollen heille läsnä. Tehden kaikkea mitä rakastan, antaen lahjoja sydämestäni mm. laulamalla ihmisille joita kohtaan, ja levon kautta kasvaen oivalluksiin ja kukoistukseen. Hyvinvoiden, hyvää luoden: oma hyvinvointi on ykkösprioriteetti ja siitä käsin luon hyvää sen verran mitä minulla milloinkin luontaisesti on annettavaa. Tämä mahdollistuu, jos saamme projektille rahoituksen.” Elossa Soljuvainen

Elämäntyö

Paranemisesta ja tunnetaidoista dokumenttisarjan tekeminen on jo vuosia ollut Elossa Soljuvaisen kutsumus ja unelma. Hän uskoo, että siitä voi tulla hänen merkittävin elämäntyönsä tunnetaitojen edistämiseksi Tunnetaitoja kaikille ry:n kautta. Soljuvaisen työ- ja elämänkokemukset ovat luoneet hyvää pohjaa projektin onnistumiselle. Hän on muun muassa nuorena tehnyt 2 lyhytelokuvaa, ollut kesätoimittajana lehdessä, käynyt lähellä kuolemaa ja kokenut kuolemanrajakokemuksia, ohjannut monenlaisia ryhmiä ja tehnyt opettajansijaisuuksia, elänyt vaatimattomasti vähävaraisessa perheessä lapsuutensa, asunut metsässä teltassa omasta tahdostaan sekä harrastanut luovaa kirjoittamista ja videoiden tekoa. Hän on aikaisemmin 21-vuotiaana pyöräillyt kuukauden Euroopassa yksin teltassa asuen, tämä reissu oli hyvää harjoittelua elämäntyön seikkailua varten.

Silti, yhden ihmisen elämänkokemusten, taitojen ja vahvan motivaation lisäksi projektissa tarvitaan myös editoijia, haastateltavia, yhteistyökumppaneita ja sponsoreita – joita kaikkia on jo löytynyt hyvin ja projektin aikana löytynee vielä paljon lisää. Tämä on seikkailu, jolla ei ole tarkkaa määränpäätä – kukaan ei vielä tiedä, mihin tämä tarkalleen johtaa ja millaisia vaikutuksia tällä tulee olemaan. Tämä on seikkailu, johon Soljuvainen kokee niin vahvan kutsun, että se menee pelkojen yli.

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppaneita päivitetään tälle sivulle lisää sitä mukaa, kun niitä vahvistuu. Otamme yhteistyöhön ainoastaan arvojemme mukaisia, projektia edistäviä toimijoita, joilla on ympäristövastuullisia toimintatapoja.

Suomen Luonnonperintösäätiö

Tentsile

UpiCara

Seuraavat askeleet unelmaa kohti

  1. Dokumenttisarjan teemajaksojen käsikirjoittaminen.
  2. Dokumenttiin tulevien hyvinvointikeskusten, ekokylien ja haastateltavien varmistaminen
  3. Matkasuunnitelman tekeminen ja riskikartoitus
  4. Yhteistyökumppaneiden, sponsoreiden ja rahoitusten hakeminen
  5. Pyörän asuntovaunun maalaaminen ja sisustus matkaa varten
  6. Muut matkavalmistelut