+358 45 3588292
info@tunnetaitoja.fi
Y-tunnus: 3092649-6 | Pankkitili: FI34 4730 0010 5281 30

Usein kysyttyä

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta täältä, voit laittaa sähköpostia info@tunnetaitoja.fi

Sisällys:

1. Missä teidän tilinumeronne on – en löydä sitä?

2. Mikä on Tunnetaitoja kaikille ry, miksi se on perustettu ja mitä se tekee?

3. Miten voin liittyä jäseneksi?

4. Minkälaista toimintaa teillä on?

5. Miten voin tukea Tunnetaitoja kaikille ry:n toimintaa?

6. Mistä saisin apua tunnetaitojen vahvistamiseen/ muuta apua?

7. Mikä on tärkein tunnetaito tai mistä minun olisi hyvä aloittaa?

8. Miksi vahvistaisin tunnetaitojani?

9. Miten tunnistan minulle sopivan auttajan?

10. Mitkä ovat parhaat keinot vaikeiden tunteiden käsittelyssä?

11. Miten voisin päästä vihasta/surusta/pelosta yli tai eroon?

12. Miten voin oppia tunnistamaan tunteitani?

13. Miten kohtaan surevan?

14. Mitä teen, kun lapseni tunteet herättävät minussa vaikeita tunteita?

15. Voinko oppia iäkkäänäkin tunnetaitoja?

 

 

1. Missä teidän tilinumeronne on – en löydä sitä?

Jäsenmaksutiedot
Saaja: Tunnetaitoja kaikille ry
Tilinumero: FI34 4730 0010 5281 30
Viitenumero: 20022 (Käytäthän viitenumeroa maksaessasi). Kiitos tuestasi!

Ihan pienetkin summat auttavat (voit maksaa vaikka 1€/kk jäsenmaksua), joten iso kiitos kun olet mukana luomassa tunnetaitoisempaa yhteiskuntaa! Lahjoitamme myös luonnonsuojeluun, sekä nostamme näkyväksi muita hyviä toimijoita.

2. Mikä on Tunnetaitoja kaikille ry, miksi se on perustettu ja mitä se tekee?

Tunnetaitoja kaikille ry on Suomen ensimmäinen yksinomaan tunnetaitoihin aktiivisesti keskittyvä yhdistys. Järjestämme erilaisia kursseja, koulutuksia, yhteisöllisiä tapahtumia sekä maksutta, että maksullisesti, ja jaamme tietoa tunteista ja tunnetaidoista. Kokoamme tunnetaidoista hyötyviä eri alojen ammattilaisia ja organisaatioita yhteen. Lisätietoja löydät täältä: https://tunnetaitojakaikille.fi/tunnetaitoja/yhdistys/


3. Miten voin liittyä jäseneksi?

Täytä jäsenlomake ja maksa vapaaehtoinen jäsenmaksu (alk. 0€). Täältä voit lukea Tunnetaitoja kaikille ry:stä lisätietoja!

Saat liittymislahjaksi itsemyötätunto voimavarana arjessa -verkkokurssin (laita sähköpostia info@tunnetaitoja.fi).

Vuonna 2021 jäsenmaksun suuruus on vapaavalintainen (alkaen 0e vähävaraisille). Jäsenmaksut mahdollistavat jokavuotisen Tunnetaitofestivaalin ja muut yhteisölliset tapahtumat, nettisivujen kehittämisen sekä säästämme rahaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin keskuksen perustamista varten.

3. Mitä tunnetaidot ovat?

Tunnetaidot ovat rakentavia keinoja käsitellä erilaisia tunteita. Iästä riippumatta kuka tahansa voi oppia tunnistamaan, säätelemään ja ilmaisemaan tunteitaan turvallisesti ja ketään vahingoittamatta, omaa ja toisten hyvinvointia kohentavasti ja ympäristö huomioiden. Lue lisää tunnetaidoista: Mitä tunnetaidot ovat? sekä Syvenny tunnetaitoihin -osiosta, jossa on listattu mm. kirjavinkkejä.

4. Minkälaista toimintaa teillä on?

Järjestämme monenlaisia maksuttomia ja maksullisia, yhteisöllisiä tapahtumia, koulutuksia, työpajoja, luentoja, kursseja ja yksityistunteja, näistä ilmoitetaan tapahtumakalenterissamme ja voit myös pyytää toivekurssia. Olemme järjestäneet mm. Hyviä viboja verkossa -nettifestivaalin sekä maailman ensimmäisen Tunnetaitofestivaalin. Joka keskiviikko klo 18 Helsingin keskustassa on yhteisulkoilu turvavälien kera. Minkälaista toimintaa Sinä toivoisit? Kerro toiveesi: info@tunnetaitoja.fi.

5. Miten voin tukea Tunnetaitoja kaikille ry:n toimintaa?

Tykkää ja jaa:
https://tunnetaitojakaikille.fi/
Facessa
Youtubessa
Instassa
Twitterissä

Liity jäseneksi vapaaehtoisella maksulla (alk 0€):
Jäsenmaksutiedot
Saaja: Tunnetaitoja kaikille ry
Tilinumero: FI34 4730 0010 5281 30
Viitenumero: 20022

Tilaa Tunnetaitoja kaikille -menetelmäpakka (27€/kpl, jälleenmyyjille isommat erät 20€/kpl).

Tervetuloa myös vapaaehtoiseksi, tai jäseneksi! Ota yhteyttä: info@tunnetaitoja.fi tai 045-3588292

6. Mistä saisin apua tunnetaitojen vahvistamiseen/ muuta apua?

Tervetuloa Tunnetaitoja kaikille ry:n kursseille ja koulutuksiin! Voit ilmoittautua säännöllisesti järjestettäville kursseille, joista ilmoitamme tapahtumakalenterissa, tai voit pyytää tilaus/toivekurssin.  Ohjaamme kursseja myös etänä videopuheluilla! Ohjaamme niin kevyitä, työhyvinvointia vahvistavia kursseja ja työpajoja, kuten naurujoogaa ja rentoutumista, sekä syvällisempää tunnetyöskentelyä, kuten itkupiirejä turvallisesti yhdessä itkemiseen. Myös yksityistunteja tilattavissa. Kurssien ohjaajina on mm. tunnetaito-ohjaajia, psykologeja, sosiaalialan ammattilaisia – kerro toiveesi, niin löydämme sinulle sopivan kurssin ja opettajan! Tilaukset: info@tunnetaitoja.fi
Jos kaipaat kuulevaa korvaa, voit soittaa esimerkiksi listaamiimme auttaviin puhelimiin.

7. Mikä on tärkein tunnetaito tai mistä minun olisi hyvä aloittaa?

Tähän kysymykseen vastaa hyvin tunnetaito-ohjaaja Tuisku Tuntevaisen seuraava kirjoitus:

Minuutti päivässä itsellesi? Elämää mullistava vinkkini yhdellä lauseella!

”Mistä minä sitten aloittaisin, menisinkö joogaan tai terapiaan vai kuntosalille vai söisinkö terveellisemmin?” Monelle lienee tuttu tilanne, että hyviä vinkkejä tulee joka suunnalta, niin että lopulta on helpompi jatkaa tutuilla kaavoilla, kuin päättää, mitä oikeasti kannattaa tehdä. Tämä lyhyt kirjoitus on sinulle, joka haluat selkeän, ja tehokkaan tavan kohentaa hyvinvointiasi.

Oman kokemukseni kautta rohkenen luvata, että elämäsi muuttuu merkittävästi myönteiseen suuntaan JO KUUKAUDESSA, jos tätä YHTÄ YKSINKERTAISTA harjoitusta teet vaikka vain MINUUTIN PÄIVÄSSÄ! Jos et huomaa tuloksia, saat maksuttoman verkkokurssin laittamalla sähköpostia info@tunnetaitoja.fi. Voit joka tapauksessa ottaa myöhemmin yhteyttä ja kertoa, miten elämäsi on muuttunut tämän harjoituksen jälkeen.

Jos minun pitäisi elämänkokemuksestani ammentaen sanoa ainoastaan yksi elämänohje, yhdellä lauseella, miten voi:

-Kasvaa kokonaisvaltaisesti ja aidosti onnellisemmaksi
-Auttaa muita
-Luoda parempaa maailmaa

..se lause kuuluisi näin:

Pysähdy hetkeksi joka päivä
sulje silmäsi
laita käsi sydämelle
hengittele hetki rauhassa
ja jos haluat
katso itseäsi peilistä/videolla
ja uteliaan myötätuntoisesti
kysy itseltäsi kuin hyvältä ystävältä:

  • Mitä tarvitsen jotta hyvin voin,
  • mistä sydämessäni unelmoin
  • mitkä ovat konkreettiset pienet teot,
  • miten voisin juuri tänään kulkea sitä kohti edes vähäsen?

8. Miksi vahvistaisin tunnetaitojani?

Tunnetaitojen vahvistaminen kohentaa usein kokonaisvaltaisesti elämänlaatua, sillä se syventää itsetuntemusta. Kun opit paremmin tunnistamaan ja ilmaisemaan tunteesi, tarpeesi ja rajasi ja hyväksymään itsesi kaikkine tunteinesi, muutos heijastuu myönteisesti myös läheisiin ihmissuhteisiin. Tunnetaitojen vahvistaminen vähentää tutkitusti riippuvuuskäyttäytymistä, kohentaa mielen ja kehon hyvinvointia ja edistää työhyvinvointia. Tunteiden tukahduttaminen on lukuisten tutkimusten mukaan kehon ja mielen terveydelle haitaksi – onkin tärkeää oppia keinoja purkaa stressiä ja käsitellä vaikeitakin tunteita rakentavasti. Lue lisää tunnetaitojen hyödyistä esimerkiksi Tuisku Tuntevaisen opinnäytetyöstä.

 

9. Miten tunnistan minulle sopivan auttajan?

Apua on tärkeää hakea! Olet oikeutettu kaikkeen tukeen ja apuun, mitä tarvitset. Tärkeää on myös, että saat sinulle soveltuvaa apua ihmisiltä, joiden kanssa sinun on hyvä olla.
Sopivan auttajan valinnassa tärkeä suuntaa-antava muistilista:

  • Sinulla on turvallinen ja hyvä olla ihmisen seurassa. Koet, että olet hyväksytty, arvostettu ja turvassa.
  • Sekä järjellä ajateltuna, että kehoasi kuulostellen auttaja vaikuttaa hyvältä valinnalta. Hänellä on tietotaitoa, joka sopii pulmasi kanssa työskentelyyn. Kun olet hänen kanssaan, kehossasi on yleensä levollinen olo (havainnoi etenkin sydämen sykettä – onko keho ylivirittynyt vai rauhallinen?).
  • Koet olevasi hyväksytty kaikkine tunteinesi. Miltä tuntuisi ajatuksen tasolla esimerkiksi näyttää surua, vihaa, pelkoa tai häpeää auttajan kanssa? Osaisiko hän olla läsnä sinulle myötätuntoisesti?
  • Miten hyvin ja millä tavoin auttaja itse on käsitellyt omia tunteitaan ja traumojaan? Onko hän rehellinen ja kunnioittaa yksityisyyttäs ja ilmaisemiasi rajoja?
  • Soveltuuko auttajan opettama menetelmä sinulle? On tärkeää käydä läpi, mitä tarvitset ja toivot. Pohdi, vastaako kyseinen menetelmä ja auttaja tarpeisiisi siten, että voit saada korjaavia, myönteisiä kokemuksia, oppia ja kasvaa ihmisenä.
  • Miten auttaja reagoi, jos sanot hänelle kritiikkiä? Ammattitaitoinen auttaja osaa ottaa kritiikkiä vastaan rakentavasti, osaa ohjata eteenpäin ja neuvoa muista auttavista tahoista, ja kehittää toimintaansa ja pyrkii kasvamaan ihmisenä. Hyvä auttaja ei väitä olevansa ”valmis”, vaan tiedostaa oman keskeneräisyytensä ja pyrkii kasvamaan ihmisenä.

10. Mitkä ovat parhaat keinot vaikeiden tunteiden käsittelyssä?

Tunteiden käsittelyyn rakentavasti on monenlaisia hyviä keinoja, ja voit löytää sinulle tässä elämäntilanteessa sopivat keinot itsenäisesti, tai ammattiauttajan avulla. Usein on hyödyllistä työstää tunteita erilaisten keinojen avulla, sillä eri menetelmissä on omat hyötynsä. Hyviä keinoja on esimerkiksi luova kirjoittaminen, tunteista puhuminen, tunnetyöpajat ja kurssit, laulaminen, videoiden ottaminen itsestäsi (tulet nähdyksi omille tunteillesi myötätuntoisesti), myötätuntoinen rajoja kunnioittava kosketus ja taiteen eri muodot. Esimerkiksi TRE (koko kehon tärinä) on eräs hyvä menetelmä stressin purkamiseen, ja siihenkin on turvallista opetusta saatavilla. Tunnetaitoharjoituksia on Tunnetaitoja kaikille -menetelmäpakassa, jonka voit ostaa itsellesi (27€). Maksutta Tuisku Tuntevaisen opinnäytetyön lopussa on koottuna eri tunteiden käsittelyyn harjoituksia ja menetelmiä – tästä on tulossa päivitetty, julkaistava kirja. Monia ihmisiä keholliset menetelmät (mm. rosen, TRE, yhdessä itkeminen turvallisesti) auttavat hyvin. Kehollisia tunnetaitomenetelmiä on esitelty Matleena Ikolan opinnäytetyössä.

11. Miten voisin päästä vihasta/surusta/pelosta yli tai eroon?

Mistään tunteista ei tarvitse päästä kokonaan eroon, vaan jokaisella tunteella on evoluution myötä kehittynyt, eloonjäämistä ja yksilön ja yhteisön hyvinvointia turvaava tehtävänsä. Tunteita voi oppia ymmärtämään ja ilmaisemaan ja säätelemään rakentavasti: tällöin ne palvelevat hyvinvointiamme, mutta eivät heittele meitä kuin lehteä tuulessa. Kun oppii hyväksymään tunteiden virran, rauhaa ja tasapainoa voi kokea siitä huolimatta, että tunteet tulevat ja menevät: ”Olen turvassa ja rakastettu kaikkine tunteineni, kuin suuressa sylissä.” Tunteista ei tarvitse siis pyrkiä eroon, vaan pikemminkin ymmärtämään tunteitaan, reaktioitaan ja itseään myötätuntoisen uteliaasti. Esimerkiksi viha on tärkeä tunne, sillä se kertoo rajoistamme, se kertoo milloin kohtaamme vääryyttä, tai mitä todella tahdomme muuttaa.

12. Miten voin oppia tunnistamaan tunteitani?

Tunteiden tunnistamisessa auttaa mm. kehon tunnekartasto, sekä kehotietoisuuden vahvistaminen. Kun opit huomaamaan esimerkiksi sen, kun sydämen sykkeesi nousee, voit kysyä itseltäsi, mikä kiihtymyksen aiheuttaa ja päästä tunteen jäljille. Tunteet ovat kuin kompassi siitä, milloin meidän on hyvä olla, ja mitä kohti tahdomme mennä. Tunteet kertovat tarpeistamme: kun on hyvä, turvallinen, rakastettu ja vapaa olla, kehossa on levollisuus ja ilo. Kun taas on ahdistusta, jotain on syytä muuttaa elämässä. Tunteiden tunnistamisessa auttavat myös erilaiset tunnesanastot ja kartat, tunteista puhuminen, ja moni muu keino.

13. Miten kohtaan surevan?

Suruprosessi on aina yksilöllinen, joten myös se on yksilöllistä, miten sureva tahtoo tulla kohdatuksi. Paras olisikin usein siis kysyä surevalta, mitä hän toivoisi tai tarvitsisi. Ja kertoa ihan vain, että olet hänen tukenaan. On tärkeää olla kiireettömästi läsnä, ei tarvitse osata sanoa mitään, vaan läsnäolokin on jo lohdullista. Voit esimerkiksi sanoa, että olet siinä hänen kanssaan, ja hän voi puhua jos haluaa, tai voitte vain olla. Että tahdot olla hänen kanssaan ja hän saa surra tai olla juuri kuten on, ja välität hänestä. Jotkut saavat lohtua yhdessä tekemisestä, esimerkiksi metsäkävelystä yhdessä tai leipomisesta, toiset taas kaipaavat kuuntelijaa, jotkut yhdessä itkemistä turvallisesti. Tarpeet ovat yksilöllisiä, useimmat kuitenkin saavat lohtua siitä, kun huomaavat etteivät ole yksin.

14. Mitä teen, kun lapseni tunteet herättävät minussa vaikeita tunteita?

Hienoa, kun tunnistat asian! Se on jo iso askel. On tärkeää, että myös sinä vanhempana saat tarvitsemaasi tukea, myötätuntoa ja lohtua. Usein jos lapsen tunteet herättävät vaikeita tunteita aikuisessa, se kertoo siitä, että on itse lapsena jäänyt vaille tarvitsemaansa tukea, myötätuntoista läsnäoloa tai syliä. Voit pohtia, mistä voisit saada tukea ja myötätuntoista läsnäoloa nyt aikuisena? Voit esimerkiksi pyytää tilauskurssina myötätuntoisen tunnetuokion.

15. Voinko oppia tunnetaitoja vielä, vaikka olen jo iäkäs?

Kyllä voit! Tunnetaitoja voi vahvistaa läpi eliniän, eikä kukaan tule näissä taidoissa valmiiksi. Hienoa, kun olet kiinnostunut tunteistasi ja tunnetaidoista, ja tervetuloa lämpimästi mukaan Tunnetaitoja kaikille ry:n toimintaan!